28 Ocak 2012 Cumartesi

Geçmisten Günümüze Dövme Hakkında

Dövme tarihçesine baktığımızda çok eskilere M.Ö 2000’lere, eski Mısır’a kadar uzandığını görürüz. Farklı toplumların dövmeye bakış açısı farklıydı. Eski Romalılar ve Yunanlılar dövmeyi barbar geleneği olarak görüp köle ve suçlulara yaptırıken, bazı kavimlerde dövme asilliğin ve soyluluğun göstergesiydi. Bunların dışında, Hintliler, Japonlar, Amerika yerlileri ve bazı Afrika kabileleri ise dövmeyi süs olarak kullanırlardı. 19. yüzyıl sonularında dövme Batı aristokratları arasında çok yaygın kullanıldı. Bilinenlerden Churchill’in ve annesinin, İngiltere Kralı V. George’un dövmeleri vardı. Dövmeler o zamanlarda çok az görünürdü.


Günümüzde Dövme

Bir asır sonra dövme yeniden popüler oldu. Günümüzde dövmenin bir tür mesaj olduğu düşünülmektedir. Dövme kişinin ne kadar cesur ve farklı ve en önemlisi ne kadar yaratıcı olduğunu gösteriyor.

Angelina Jolie, David Beckham gibi bazı ünlüler dövme tutkuları ile gündeme gelirler. Moda tasarımcıları arasında John Galliano ve Alexander McQueen çok iddialı. Ülkemizde Sibel Tüzün, Demir Demirkan, Hayko Cepkin, Ece Gürsel, Özlem Tekin gibi isimler ilk akla geliyor.

Piercing Hakkında

Piercing araştırmalara göre neredeyse tüm kabilelerde yapıldı ve yapılıyor. Farklı amaçlarının yanı sıra acıya dayanma gücünü ölçmede bile kullanılıyor. Asya’da şamanlar dini törenlerde transa geçmenin göstergesi olarak yanak ve dillerine geçici piercing uyguluyor. Yine Sufiler, Hindistan, Sri Lanka ve Malezya’daki Hindular da aynı amaçla piercing’e başvuruyor. Mayalı soylular dillerini ve genital organlarını yine dini törenlerde kan akıtmak amacıyla deldiriyorlardı. Kuzey Amerikalı yerliler de göğüs piercing’lerinden asılarak dini törenlerde farklı bilinç düzeylerine ulaşmak isterlerdi. 1970’lerin sonlarında piercing Avrupa’da yeniden doğdu. Punklar bu yolla karşı kültür oluşturdu. Müzisyenler, film yıldızlarından da rağbet gördü. Son 20 yıldır ABD, İngiltere, Fransa, Almanya başta olmak üzere Batılı ülkelerde giderek artan oranda rağbet görmeye başladı ve çeşitlendi. Eskiden sadece marjinallerin tercihiyken, ergenler arasında giderek daha fazla popüler oldu. Türkiye’ye de ulaştı ve özellikle büyük kentlerde yayıldı.

Dövme Yaptırmadan Önce...

İlk iş olarak, yaptıracağınız dövmeye karar verin. Ömür boyu vücudunuzda taşıyacağınız dövmenin, sizin için bir anlamı olması gerekiyor.

Sonra kendinize, işinin ehli bir dövmeci bulmanız gerekiyor. Seçeceğiniz yerin gerçekten temiz olduğundan emin olun.

Dövmenizi yaptırmadan önce, bir süre yaptırmayı düşündüğünüz dövmenin görselini bilgisayarınızın duvar fotoğrafı olarak ayarlayabilir ve bu motiften sıkılıp sıkılmadığınızı test edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder